Grip op de toekomst: cursus toekomstverkennen (Dutch)

Leer toekomstverkennen in te zetten voor strategie en beleid en vergroot je strategisch vermogen

  • Vergroot je strategisch vermogen
  • Help je organisatie grip te krijgen op de toekomst
  • Voor professionals die te maken hebben met toekomstgerichte, complexe vraagstukken
  • Leer alles wat je nodig hebt om toekomstgerichte strategie of beleid te creëren
  • Geen simpele consultant-trucjes maar gedegen theorie en inzicht in de haken en ogen van het vak

De ‘coronacrisis’ zet de hele wereld op zijn kop. Wat betekent de crisis voor jouw organisatie? Hoe ga je om met de veranderingen en de onzekerheid die deze crisis met zich mee brengen? Is jouw organisatie klaar voor de toekomst?

Weet jij het antwoord op bovenstaande vragen? Weet je welke methoden je kunt gebruiken om antwoord te geven op deze vraag?

We bevinden ons in een tijdperk vol veranderingen. Denk maar aan automatisering, digitalisering, vergaande globalisering en verschuivende geopolitieke verhoudingen. 60% van de huidige banen is over tien jaar overgenomen door computers en robots. Computers kunnen steeds meer taken overnemen van hoogopgeleiden mensen. De westerse grootmachten raken hun hegemoniale positie kwijt aan opkomende economieën zoals India en China. Het Nederlandse politieke speelveld raakt steeds meer versnipperd. De economische samenwerking in EU verband staat onder druk. Wat betekent dat voor jouw organisatie?

We kennen allemaal bedrijven die ooit zeer succesvol waren. Denk aan Nokia, Kodak en Blockbuster. Zij hebben gemeen dat grootschalige, disruptieve veranderingen niet tijdig werden gesignaleerd en verloren daarmee grip op de toekomst. Dat is deze organisaties duur komen te staan.

De toekomst is niet te voorspellen, maar er zijn wel methoden om de toekomst systematisch te verkennen die je helpen grip te krijgen op de toekomst. In deze cursus leer je toekomstverkennen in te zetten voor betere strategie, innovatie en beleid.

Geen simpele trucjes, wel kennis en inzicht
Wie goed leert werken met toekomstverkenningen kan daar zijn voordeel mee doen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Je concurrenten voorblijven
  • Anticiperen op verandering en niet erdoor overvallen worden
  • Begrijpen welke impact trends en ontwikkelingen hebben op een organisatie
  • Weloverwogen strategische beslissingen nemen
  • Een gedeelde taal ontwikkelen over verandering
  • Niet bang zijn voor de toekomst
  • Een breder handelingsperspectief
  • Bedreigingen omzetten in kansen.

Er bestaan geen universele wetten voor succesvolle strategie en innovatie. Elke sector, elk bedrijf en elke tijd vraagt om andere methoden en technieken om zich voor te bereiden op de toekomst. Net zo goed is toekomstverkennen geen trucje dat je klakkeloos kunt kopiëren.

Afhankelijk van de onderzoeksvraag, het type organisatie en de beschikbare middelen moet een weloverwogen keuze worden gemaakt voor de manier van aanpak. In de cursus komen verschillende methoden aan bod; trendanalyse, scenarioplanning, three horizons, science fiction prototyping, wild cards en roadmapping. De methoden worden duidelijk uitgelegd en aan de hand van oefeningen kun je ze gelijk zelf toepassen. Wij bieden dus geen 1-2-3 ‘oplossing’ waarna we je aan je lot overlaten, maar leren je echt begrijpen hoe je de beste methoden kunt kiezen voor jouw organisatie of jouw vraagstuk.


Meer informatie?

  • Doe de test: Wat voor type toekomstdenker ben jij?
  • Gratis Ebook Als je je inschrijft op onze nieuwsbrief ontvang je ook ons gratis ebook Grip op de Toekomst
  • Gratis proberen Vraag een gratis proefaccount aan om voorbeelden van videolessen te bekijken Mail ons

Oog voor de context

Naast de verscheidenheid aan methoden is het unieke van deze cursus dat de methoden worden geplaatst in het perspectief van de organisatiecultuur en de sector waarin ze gebruikt worden. Er is aandacht voor culturele en groepsdynamische aspecten die aan bod kunnen komen tijdens toekomstverkenningen. Zo leren deelnemers niet alleen de methodologische stappen kennen maar krijgen ze ook begrip voor de context waarin ze worden toegepast.

Eerdere deelnemers aan onze cursussen werken bijvoorbeeld voor:

Dit heeft de cursus Grip op de Toekomst eerdere deelnemers gebracht:

Niet meer:
  • Achterlopen op ontwikkelingen
  • Bang zijn voor verandering
  • Niet weten hoe of wanneer de lange termijn besproken wordt in de organisatie
  • Doen alsof alle vernieuwingen ‘wel weer overwaaien’
  • Functioneren in een bubbel
  • Brainstormen zonder concrete resultaten of beslissingen
Maar wel:
  • Grip op de toekomst
  • Meebewegen en profiteren van verandering
  • Een structurele manier om de toekomst te bespreken
  • Een realistische kijk op de wereld waarin je organisatie functioneert
  • Verbinding met de wereld om je heen
  • Methoden om zowel creatief te denken als om concrete resultaten en beslissingen te bereiken
Voor toekomstgerichte professionals

Ben jij een professional die bezig is met toekomstgerichte vraagstukken? Moet je adviezen geven over vraagstukken die te maken hebben met verandering, onzekerheid en complexiteit? Wil je weten welke methoden je kunt gebruiken om moeilijke beslissingen over de toekomst voor je organisatie voor te bereiden en te begeleiden? Ben je op zoek naar een gestructureerde manier om de toekomst te verkennen? Dan is deze cursus zeker iets voor jou!

Hoe zou het zijn als je je collega’s, leidinggevenden of bestuurders kunt adviseren over lange termijn strategie? Als je je zelfverzekerd voelt en handvatten hebt om een complex gesprek te faciliteren en je organisatie betere beslissingen voor de toekomst kan maken? Als belangrijke keuzes niet meer worden genomen op basis van een onderbuikgevoel maar op basis van een weloverwogen verkenning van de toekomst.

Wat oud- deelnemers zeggen:

“De docenten bieden een goed perspectief van de veelzijdigheid van toekomstverkennen, door de juiste mix van theorie en praktijkervaring.”

Maarten Claassen, Waternet

“Ik ben nu zelf actief aan de slag met toekomstverkennen en put daarbij veel uit wat ik in de cursus heb geleerd.”

Marjolein de Ridder, Ministerie van Buitenlandse Zaken

“De cursus biedt een goede bodem om zelf aan de slag te gaan met toekomstverkennen. Ik heb genoten van het plezier, enthousiasme en de passie waarmee de docente over haar vak praat.”

Martin van Dijken, Prolander

“Deze cursus heeft me een helder overzicht gegeven van methoden en technieken om de toekomst te verkennen en het inzicht om ze in de juiste context toe te passen.”

Jannes de Vries, Dienst Landelijk Gebied

Your Instructor


Silke den Hartog - de Wilde (NL)
Silke den Hartog - de Wilde (NL)

Deze cursus wordt gegeven door Silke den Hartog – de Wilde (drs.). Silke houdt ervan de juiste methode bij het juiste vraagstuk en de juiste doelgroep te vinden. Verder hoopt zij dat steeds meer mensen de toekomst in meervoud gaan zien.

Silke studeerde Sociale Geografie en Planologie aan de Universiteit van Utrecht en werkte ruim tien jaar als toekomstverkenner voor verschillende organisaties. Ze heeft onder andere gewerkt voor organisaties zoals de Europese Commissie, Ministeries van Defensie en Sociale Zaken, Provincie Overijssel, gemeente Utrecht, Océ Printers. Momenteel werkt ze voor Rijkswaterstaat aan het Early Warning Programma.

Silke werkt met verschillende methoden van toekomstverkenning, zoals trendanalyse, scenarioplanning, three horizons, roadmapping en science fiction prototyping. Ze is een creatieve denker en inspireert mensen om verder te kijken dan ze gewend zijn of durven.

Silke werkt al sinds 2008 aan toekomstverkenningen voor verschillende organisaties. Voorbeelden zijn: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Océ printers, Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT), Leyden Academy, Provincie Overijssel, Gemeente Utrecht, De Sociale Verzekeringsbank (SVB) en IPO, de Vereniging van Provincies in Nederland. In 2013 volgde Silke een opleiding tot professionele facilitator.

Sinds 2013 organiseert Silke samen met academici en freelancers cursussen, workshops en masterclasses in methoden van toekomstverkenning onder de naam School of Foresight (eerder: School voor Toekomstverkennen). Opdrachtgevers zijn onder meer: Ministerie van Defensie, Ministerie van Buitenlandse Zaken, Nederlands expertisecentrum voor standaardisatie en eHealth (NICTIZ), Waternet en HvA. Naast methodologieën is een belangrijk onderdeel van de cursussen de focus op het effect van het toekomstdenken op de mensen en de groepsdynamiek in een organisatie.



Wat je krijgt:
  • Je investering voor deze cursus bedraagt normaal gesproken 797,- euro (ex btw). Als je je inschrijft voor 24 november 2020 betaal je slechts 597,75,- euro ex btw! Dat is 25% korting!
  • Het is mogelijk om na ontvangst van een factuur te betalen, je betaalt dan wel 50 euro extra administratiekosten. Schrijf je dan in via een mail aan [email protected]
  • Je krijgt direct toegang tot de cursus als u met creditcard betaalt op onze online leeromgeving op Teachable.com: https://school-of-foresight.teachable.com/p/grip-o...
  • Na je betaling krijg je toegang tot onze online leeromgeving. Elke module bestaat uit een theoretisch deel (videoles met handouts en tips om verder te lezen) en een kans om het geleerde in de praktijk te brengen met oefeningen waarmee je zelf gelijk aan de slag kan.
  • Levenslang toegang tot het cursusmateriaal, alle video’s zijn gemaakt door Silke den Hartog, die al ruim tien jaar ervaring heeft met toekomstverkenningen
  • Persoonlijke feedback op de oefeningen die je maakt binnen 72 uur van ons team van experts
  • Toegang tot de besloten LinkedIn groep waarin je met collega strategen kunt sparren en uitwisselen
  • Heb je toch behoefte aan meer persoonlijke begeleiding? Deelnemers aan onze cursus betalen niet 150, maar 75 euro per uur voor persoonlijk coaching (via telefoon of skype). Nu en later!

Met deze online cursus leer je welke methoden van toekomstverkennen je kunt inzetten om een betere strategie of beter beleid te creëren. Dit vergroot jouw strategisch vermogen en maakt je een toekomstgerichte professional. Als dit iets voor jou is, ga dan hier onder naar het inschrijfformulier om je aan te melden. Of mail naar [email protected].

Hopelijk tot snel!
Silke en Florien (School of Foresight)

Frequently Asked Questions


Wat zijn de start- en einddata van de cursus?
De cursus begint nu! Dat wil zeggen, zodra je betaling ontvangen is krijg je gelijk toegang tot het materiaal. Er is geen einddatum, je houdt altijd toegang tot het lesmateriaal. Ook maken we soms updates van de lessen of voegen we videolessen toe. Bewaar dus je inloggegevens en blijf onze nieuwsbrief in de gaten houden, ook als je de cursus hebt afgerond.
Hoe lang heb ik toegang tot het cursusmateriaal?
Zo lang ons bedrijf bestaat houd je toegang tot het cursusmateriaal. Je kunt dus echt in je eigen tempo leren. We behouden ons wel het recht voor om het materiaal in een nieuwe online omgeving aan te bieden of via bestanden toe te zenden als de leeromgeving niet meer voldoet.
Wat als ik ontevreden ben met de cursus?
Als de cursus niet aan je verwachtingen voldoet kun je ons dat binnen 30 dagen nadat je betaling ontvangen is, en als je niet meer dan 7 lessen hebt gevolg, laten weten. Geef de reden op waarom je ontevreden bent en je ontvang je inschrijfgeld terug.
Hoe kan ik betalen?
Direct via onze online leeromgeving: hier op Teachable.com kun je met betalen met creditcard en direct toegang krijgen tot het cursusmateriaal. Een factuur ontvang je binnen 48 uur Wil je eerst een factuur ontvangen en het bedrag zelf overmaken (bijvoorbeeld als je werkgever betaalt)? Mail dan je naam en factuurgegevens naar [email protected]. Je ontvangt dan binnen 48 uur een factuur en je krijgt toegang tot het materiaal zodra je betaalt hebt.
Hoe lang duurt de cursus?
Elke les bestaat uit een video van gemiddeld 20 minuten en een oefening waar je tussen de 30-45 minuten voor nodig zal hebben. In totaal zul je dus ongeveer 17 uur bezig zijn met deze cursus.

Ja, ik wil leren toekomstverkennen en mijn strategisch vermogen vergroten!

Schrijf je hier in voor de online cursus Grip op de Toekomst

Als je betaling ontvangen is krijg je gelijk toegang tot het cursusmateriaal hier op Teachable.com.

Met je inschrijving voor deze cursus schrijf je je ook in voor onze nieuwsbrief

Toch nog vragen? Mail naar [email protected]

Get started now!